Psykoterapi
Livfuld
Eksistens
Selvværd
Terapeutiske metoder · Værktøjskasse

Mindfulness

Om mig

 

Forside
Stress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phie Skovgaard · cand. scient., psykoterapeut · Klinikadresse: Jomsborgvej 23 · Hellerup · Gentofte · mobil 51 50 06 71

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentoring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priser · Kontakt · Adresse

Mindfulness – at være i kontakt med livet

Mindfulnesstræning handler om at skærpe din koncentration på nuet, at udvikle din  opmærksomhed i alt hvad du foretager dig.  Mindfulness handler om at give dig selv tid, at give dig selv fuldt ud til det du gør nu. Når du er tilstede i det, som du foretager dig, giver det dig en oplevelse af nærvær, ro og meningsfuldhed, det bringer dig i kontakt med livet, som er vidunderligt i nuet.

 

Flakkende opmærksomhed og forringet livskvalitet

Mange af os kender til, at vi i hverdagen er optagede af tanker, bekymringer, forhåbninger eller af problemer, vi skal løse. Vi tænker meget og har en tendens til at vores sind konstant er engageret i tanker om fortiden og fremtid – til trods for at fortiden allerede er forbi og fremtiden endnu ikke er indtruffet.  Vi er ikke tilstede i det vi gør lige nu, og vores opmærksomhed flakker omkring. Det sker på bekostning af vores livskvalitet. Livet er en lang række af øjeblikke, som vi kan gå glip af.  Fortiden er borte, fremtiden er her endnu ikke. Hvis vi ikke søger tilbage til os selv i nuet, kan vi ikke være i kontakt med livet og således kan vi gå glip af at leve livet fuldt og opleve hele livets rigdom.

 

At komme tilbage til dig selv

En metode til at træne mindfulness er at praktisere åndedrætsopmærksomhed. Når du praktiserer åndedrætsopmærksomhed, bliver din tankevirksomhed langsommere, og du kan give dig selv et ægte hvil. Det meste af tiden tænker vi for meget, og opmærksomhed på åndedrættet beroliger, afspænder og giver os fred. Det hjælper os til at holde op med at tænke så meget, og vi kan ophøre med at være besatte af fortidens sorger og fremtidens bekymringer. Når vi træner mindfulness, bliver vi os selv igen og vi kan se og møde de smukke ting, der er omkring os i dette øjeblik.

 

Tæm din opmærksomhed og bliv herre i eget hus

Mindfulness - at være tilstede i dette øjeblik, kræver ikke, at du ændrer de ting du gør eller din måde at leve på. Det kræver en forandring i den måde du er opmærksom på.  Mindfulness  kræver en bevidst beslutning om nærvær. Mindfulness er at sætte dig i en tilstand af villet og styret fokus med opmærksomhed på nuet på en accepterende og venlig måde uden fordømmende eller vurderende attitude – blot med åbenhed.  Mindfulness er tæmmet opmærksomhed, du har kontrol over dit sind – du er herre i eget hus.

 

Er mindfulnesstræning noget for dig?

Alle kan have glæde og gavn af mindfulnesstræning og især hvis du oplever ubalancer i dit liv kan mindfulnesstræning hjælpe dig til at komme i balance – at komme tilbage til dig selv.

 

Når vi føler os pressede i gennem længere tid, gør vi ofte det modsatte af, hvad vi egentlig har behov for. Vi går måske for sent i seng, drikker for meget alkohol eller spiser for mange søde sager. Ofte tyr vi til ting, som dulmer vores smerte og som afleder os, i stedet for se på problemet.

 

Nedenfor følger nogle advarselssignaler på ubalance:

 

-         tankemylder

-         forsømmelse af restitution

-         bliver let irritabel

-         dårlig søvnkvalitet

-         har ondt i ryggen

-         anspændthed

-         distraheres lettere

-         følelse af ikke at have tid nok, ikke at nå nok

-         blive mere indadvendt

-         bekymre sig mere

-         gå senere i seng, arbejde hårdere

-         tendens til at zappe mellem opgaverne

-         spise hurtigere, uregelmæssigt og usundt

-         drikker for meget kaffe, alkohol eller spiser for mange søde sager

 

Fred og lykkefølelse

For mange vil træning af mindfulness, som en integreret del af hverdagen, resultere et mere lykkeligt og fredfyldt liv.  Når vi træner mindfulness ved at praktisere åndedrætsopmærksomhed bliver vi forfriskede og når vi kommer i berøring med de forfriskende, fredfyldte og helbredende dele af os selv, lærer vi at elske og beskytte disse ting og vi ønsker at få dem til at vokse. Vi lærer, at uanset hvad, så er disse elementer af fred altid tilgængelige for os. Vi kan komme i kontakt med en lykkefølelse og lære, at den indre lykkefølelse og følelse af glæde er tilgængelig for os. 

 

For at mindfulness skal lykkes skal der tre ting til:

 

-         Du skal opleve et element af motivation til at praktisere. Du skal have en mission og et ønske om at udvikle dig.

-         Du skal tilegne dig nødvendig viden om, hvad mindfulness er, og hvorfor det er en god idé at integrere det i en allerede travl hverdag.

-         Du skal lære hvordan du praktiserer mindfulness og udvikle evnen til mindfulness, dvs træning, træning, træning.

 

Metoden

Metoden er helt enkel – men for de fleste af os ikke helt let. Metoden er bevidst at vælge at rette opmærksomheden mod din krop og det du foretager dig lige nu. Brug åndedrættet som meditationsobjekt, som et anker til nuet. Når dette lykkes, går vi fra en tilstand af gøren og handlen til en tilstand af væren.  Du kan lære teknikken hos mig, ved at læse litteratur om emnet eller læs min introduktion til mindfulnesstræning for begyndere.

 

Du har måske prøvet fysisk træning i et træningscenter eller løbetræning. Mindfulnesstræning kan sammenlignes med fysisk træning – du skal bruge tålmodighed og vedholdenhed. Når vi f.eks begynder at løbetræne, så forventer vi som begyndere ikke at kunne løbe en Marathon efter en måned. Deltagelse i et Marathon løb kræver forudgående træning således, at du opbygger dine muskler og sener og kondition. Således forholder det sig også med mindfulnesstræning. Du skal træne din koncentration, som du træner dine muskler og anvende disciplin – beslutsomhed og vedholdenhed. Til gengæld er afkastet ved mindfulness stort:

 

Tilstedeværelse

Empati

Venlighed

Glæde

Rummelighed

Accept

Tålmodighed

Tilfredshed

Åbenhed

Fokus

Meningsfuldhed

- Ja mindfulness er faktisk vejen til oplevelse af ægte lykkefølelse.